måndag 11 juni 2012

Alice Springs och aboriginerna

Idag lämnar jag Alice Springs, som ni kanske förstått, och det rör mig inte i ryggen. Det är en liten stad med inte mycket att göra. Folk varnar en för aboriginerna, som kan bli aggressiva när de druckit, vilket de tyvärr ofta gör. Så att gå ute själv som tjej på kvällen är inte det bästa. Leith beskrev deras situation såhär: Männens plats i det aboriginska samhället har alltid varit att ta hand om resten av familjen genom att jaga, osv. När den vite mannen kom tog han över land och dödade och härjade och tog ifrån folket allt som de värderade högt. De blev diskriminerade och fick inga jobb, vilket såklart var ett slag i magen för männen som inte kunde försörja sina familjer längre. För att hjälpa aboriginerna, och sätta plåster på såren, startade staten välfärdsprogram, osv. som innebar att de kastade pengar, hus och förmåner över dem. Men detta tog ju inte bort orsaken till problemet, sysslolösheten och skammen, så alla dessa pengar började istället gå till att dränka sorgerna i sprit. Många vandrar nu bara runt på gatorna utan något att göra eller så sitter de bara i parkerna. Alla är ju inte såklart fulla, det är ju så de umgås också, sitta och prata, vilket de tydligen förr i tiden, när de inte hade några tidsbegrepp, kunde göra i dagar.
     Dessa förmånsprogram är ju egentligen rasism rakt av, att skilja en grupp från en annan så mycket, och det skapar ju bara ilska hos den vita befolkningen, som ju inte får samma förmåner. För att föra två folkgrupper samman så måste man behandla dem lika. Men för många så sitter ju rasismen och åsikterna djupt inne, så även det kan ju vara svårt. Knepigt. Sammanfattningsvis: Australiensiska staten sköter inte detta så bra.

I alla fall, här kommer  de utlovade bilderna från Alice Springs:

Todd Mall åt ena hållet...
...och andra hållet.
Alice Lodge Backpackers

"Floden" Todd River (som mestadels är uttorkad)

En skala för att mäta vattendjup vid vägkanten. Vid "flashfloods" kan floden tydligen bli vattenfylld.
Anzac Hill
Alice Springs från ovan


Northern Territorys flagga
Royal Flying Doctor Service
Ormen vi såg: En Yellow-Faced Whip Snake!

Idag kör vi vänster!

Tåget mot Darwin idag, kl 18! Kl 15 tänkte jag börja den ganska långa vandringen (med packning) till tågstationen. Men jag sparar $5 på att inte ta shuttle bussen ;) Hehe, man gör vad man kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar